Posted inБез категория

Как без усилия да удължите живота си и да сте здрави

zdraweВъпреки  че човешките гени ни „гарантират“ 120  години живот,  всъщност той е много по-кратък.

Според dljavseh, японците средно живеят 79 години, австралийци, гърци, канадци и шведи – до 78,  германци и американци – до 76.

За бългaрите нишката на Ариадна е много по-къса: след около 72 години. Нигерийците и сомалийците умират още по-рано – на  около 47 години. Международен екип от лекари, психолози и специалисти по хранене са разработили „Десет заповеди „, които ако спазваме, ще сме в  състояние да удължим не малко живота си.

Първа заповед: Не преяждай! Вместо обичайните 2500  калории, опитайте с 1,500.  По този начин Вие ще организирате разтоварване на клетките си и ще поддържате  дейността им. Клетките  бързо се обновяват и тялото става по-малко податливо на болести. Яжте балансирано : не много, но не и твърде малка.

Втора заповед : Менюто трябва да съответства на възрастта ви. У 30 -годишните жени първите бръчки се появяват по-късно, ако те се хранят редовно с черен дроб и ядки. За хората над четиридесет е полезен бета-каротин.  След 50 години   калцият поддържа във форма костите, а  магнезий – сърцето. На мъже над четиридесет им трябва селен, съдържащи се в сиренето и бъбреците. Селенът помага за разреждане на стреса. След петдесет, ако се храните с риба, защитавате сърцето и кръвоносните съдове

Трета заповед: Опитайте се да си намерите правилната  работа! Работата  (харесваната) е младост.  Този, който не работи, изглежда с пет години по-стар.  Някои професии, според социолозите, спомагат за запазването на младостта. Те са: професионален диригент, философ, художник и свещеник.

Четвърта заповед: Намерете своята половинка в живота си ! Любовта и обичта са най-доброто средство срещу стареенето.  Два пъти седмично секс и човек изглежда с  14 години по-млад. По време на полов акт  организмът произвежда ендорфини, които също така се наричат хормони на щастието. Те  помагат за укрепване на имунната система.

Пета заповед: Имайте винаги лична гледна точка.  Съзнателно живеещият човек е много по-малко вероятно да се  депресира и да бъде депресиран, отколкото този, който се носи по течението.

Шестата заповед: Движете се !  Дори и осем минути упражнения на ден удължават живота.  По време на движението се освобождават хормони на растежа, чиято изработка намалява след тридесетата година.

Седма заповед: Спете в хладно помещение !  Доказано!: който спи на 17-18 градуса,  по-дълго остава млад.  Причината е, че метаболизмът  и проявата на възрастовите особености зависят и от температурата.

Осма заповед: От време на време се поглезете ! Понякога, въпреки всички препоръки за здравословен начин на живот, си позволете парче торта . Ако си харесате нова рокля или чанта, не бива веднага да се сещате за икономии.

Деветата заповед: Не винаги потискай гнева в себе си!  Тези, които  постоянно упрекват само себе си, вместо да кажат, че това или онова ги огорчава и  дори да поспорят по-твърдо, обменяйки мнения с другите, са  по-податливи на всякакви болести, включително злокачествени тумори.  Според международно изследване  64 процента от анкетираните с рак, винаги потискат гнева в себе си.

Десета заповед: Обучавайте мозъка си! – От време на време решавайте кръстословици, играйте колективни игри, които изискват умствена дейност, изучавайте чужди езици.  Смятайте на ум, а не само с калкулатор. Заставяйки мозъка да работи, ние забавяме процесите,  свързани с  възрастовите влошавания на умствените способности, като в същото време се активизира работата на сърцето, кръвоносната система и обмяната на веществата.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *