Половината от румънските учители не издържаха изпитите за потвърждаване на квалификацията си

    Повече от половината от румънските учители не са издържали тази година държавния изпит за потвърждаване на  квалификацията си.

    „На  изпит са се явили общо 7 400 преподаватели, от които само 3 100 (47,8%) се справили с тестовете, получавайки положителна оценка“, – съобщават от Министерството на образованието на Румъния, където са обобщили предварителните резултати от изпитите. Оказало се, че само 32 учители са получили на изпита оценка „отличен“ и още 174 са близо до този показател.

    Слабо представяне тази година демонстрират и румънските ученици на матурата. С изпитните тестове, които са необходими за приемане в университет, не са се справили приблизително 45,5% от учениците. В  56 училища нито един ученик не е издържал матурата.

    Провалите на изпитите предизвикаха остри критики от редица местни вестници, които съобщиха за  „катастрофа в националното образование.“

    Журналистите обвиняват властите на Румъния в нежелание да реформират  системата на народната просвета. В публикациите  се посочва, че корупцията е широко разпространена в училищата, учениците считат обучението за „скучно и старомодно“, а трудът на учителите в страната се заплаща зле.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *