Йовчев: В момента институциите са единствените, които могат да решат проблемите на хората

     Недопустимо е да се смята, че ако група граждани иска да възпрепятства хората в Народното събрание да отидат по домовете си, всичко й е позволенo, заяви министърът на вътрешните работи.

    Това, което видяхме вчера, е абсолютно недопустимо за една демократична държава. Не можем да търсим правосъдие и справедливост чрез закононарушение. Не можем да търсим демокрация чрез насилие и чрез нарушаване на човешките права. Мисля, че всички трябва да се обединим около това. С тези думи министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев коментира вчерашните протести пред парламента.

    Според него е недопустимо да се смята, че тъй като определена група граждани иска да възпрепятства хората в Народното събрание да отидат по домовете си, всичко им е позволено, за да постигнат целта си. „Български граждани – народни представители, министри, служители от администрацията на Народното събрание бяха поставени като заложници, бяха нарушени правата им да се придвижват свободно“, заяви министър Йовчев.

    „През последните дни виждаме, че нарастваха хората, които се опитват да провокират напрежение и чрез все по- остри форми. Вчера беше пикът. Резултатът го видяхме всички. Хвърчаха големи камъни и павета срещу народните представители. Човек не само можеше да бъде наранен, но можеше да бъде и убит“, подчерта министърът.

    Той изтъкна, че на вчерашните протести е имало провокатори, за което разказват и хора, които са присъствали на протестите. „Определено можем да кажем, че имаше лица, които бяха мотивирани в посока да предизвикват напрежение. Мисля, че имаше редица примери, които потвърждават тази теза“, каза още министърът.

    Министър Йовчев изрази надежда, че ще се намери подходящият начин за разрешаване на кризата. Според него както настоящите протести,

    така и тези през февруари са само индикатор и проявление на наличието на криза. Министърът заяви, че решаването изисква системен подход, активен политически диалог, широк обществен консенсус и план, в който както хората, които протестират, така и тези, които не протестират, да видят ясния път за решаване на своите проблеми.

    Йовчев изтъкна, че политическа отговорност трябва да се търси не само от правителството. По думите му много голяма е отговорността на всички институции, на парламентарните и извънпарламентарните партии.

    Министърът отбеляза, че той е одобрил решението за извеждането на депутатите от парламента с автобус. „Дали е било грешка, е въпрос на анализ. От характера на протеста и от цялата информация за това как се той развива, категорично мога да твърдя, че независимо дали в този момент, или на по- късен етап щеше да се направи опит да бъдат изведени народните представители, при всички положения щеше да има опит за ескалация и за предизвикване на насилие.

    Всички видяхме, че в момента, в който бяха изведени народните представители, напрежението пред парламента спадна. Дълбоко вярвам, че не е допустимо български граждани да бъдат оставяни като заложници“, каза Цветлин Йовчев.

    Министърът подчерта, че действията на полицията са законни. „Когато има такива протести, в случая незаконни, в зависимост от заплахата, полицията трябва да предприеме съответните мерки за сигурност“, обясни Йовчев. Според него е било грешка да се насрочат заседания на три парламентарни комисии след 17 часа в сградата на Народното събрание.

    „Внимателно следих всичко, което се случваше. Благодаря още веднъж на колегите си, които не се подадоха на провокации. Полицаите се държаха изключително адекватно, разумно и трябва да сме благодарни за това, че благодарение на тяхното поведение не се стигна до това да пострадат повече граждани и да бъдат наранени по- сериозно“, каза министър Йовчев. Той добави, че не е очаквал да се стигне до там автобус да бъде атакуван с павета.

    „Не мислех, че хората, които протестират, ще бъдат готови тежко да наранят български граждани, които с нищо не са ги предизвикали и чиято единствена цел е била да се приберат в домовете си“, добави министърът. Той беше категоричен, че полицията не е била агресивна спрямо протестиращите. „В огромна степен полицията беше обект на агресия.

    Ако позволяваме органите на реда да бъдат обект на агресия и на насилие от страна на когото и да било, без да поставяме въпроса за неговата отговорност, ще бъде голяма грешка. Това е стъпка към рушене на институциите. В момента институциите са единствените, които могат да бъдат трансмисия за решаването на проблемите на хората“, категоричен беше министърът.

    „Във всички изказвания на представителите на европейските институции не виждам призиви и конкретни твърдения, че разрешаването на кризата в България минава през незабавна оставка на правителството. Ако някой вижда в техните изказвания нещо в тази насока, мисля, че това е доста грешна интерпретация“, каза Йовчев.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *