Би Би Си ще подава сигнал за намаз

    В свещения за всички мюсюлмани месец Рамадан, държавната телевизия на Великобритания за първи път в историята си  ще излъчва призива на мюезина * за молитва.

    Това решение беше взето от ръководството на ТВ канала на фона на влошаването на междурелигиозните отношения в Обединеното кралство,  след убийството от ислямисти в Лондон на войника от кралската армия Lee Rigby на 22 май.

    От 9 юли, когато започва Рамадан тази година, телевизия Би Би Си ще излъчва всеки ден пеенето на мюезина в 3 часа местно време.

    В първия ден на Рамадан  призива за молитва по телевизията ще покажат още четири пъти. Молитвата ще бъде предшествана от 20-секунден видеоклип, който ще напомня на британците , които не изповядват исляма,  за началото на мюсюлманския пост.

    =================

    * Мюезин   е духовен служител към джамията в ислямската религия, който призовава от минарето мюсюлманите към молитва, пеейки езана.

    Намаз  на турски и персийски означава молитва. Тя е една от стълбовете на исляма – фарзове (задължения) на мюсюлманина. Петкратна е. Аллах казва, че първото нещо, за което ще търси сметка на хората, когато отидат в ахирета (отвъдното) е дали са правили намаз, защото това е единственото нещо, което ги отличава от немюсюлманите. Всяка една молитва трябва да бъде извършена навреме. За мъжете е най-добре да я изпълнят в джамия, докато за жените не е задължително.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *