Морси иска САЩ и ЕС да изпратят войски за защита от протестиращите

    Най-близкият съветник на президента на Египет иска САЩ и Европейският съюз да изпратят  международни войски за защита от  протестиращите на Мохамед Морси, пише ИТАР-ТАСС.

    По-специално, според местен вестник, съветникът на президента по външна политика, влиятелният член на ръководството на „Мюсюлманското братство“ Исам Хадад е водил в последно време „широки консултации“ с американците и европейците в това отношение. Как  са завършили, в публикацията не се уточнява.

    В същото време при сблъсъци между поддръжници на египетския президент и полицията до  университета в Кайро в Гиза са загинали 16 души, а около са 200 ранени, съобщи местната телевизионна станция, позовавайки се на представител на Министерството на здравеопазването.

    От своя страна  армията на Египет заявява, че е „готова да умре за да защитава хората в страната“ „от терористи, радикали и  глупаци.“ Това се посочва в публикувано в  социалната мрежа Facebook изявление на Висшия съвет на въоръжените сили на Египет.

    Така армията отговори на държавният глава, който отхвърли ултиматума на военните, които поискаха от него да чуе „исканията на хората“ и да се съгласи на предсрочни избори.

    Мурси отказва да напусне поста си, като казва, че той е законно избран държавен глава.

    В опозицията президентската реч от тази нощ се разглежда като „подстрекателство към гражданска война.“ А представителите на младежкото движение „Tamarrud“ („Бунт“) обвиниха държавния глава, че „заплашва народа си.“

    Днес изтича 48-часовия ултиматум,  предявен от армията Египет към всички политически сили за решаване на острата политическа криза.

    В Египет не спират масовите протести на опозицията, която събира по площадите на страната милиони поддръжници с искане за оставката на Мурси.

    В пресата се появяват все повече информации, че военните ще обявят скоро предаването на властта от Мурси или на ръководителя на „неутрално“ правителство на националното единство, или на президентския съвет. Официално потвърждение все още няма.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *