Любителите на чай и кафе не са застрашени от високо кръвно налягане

    Сътрудници на Центъра за профилактика и клинични изследвания в Париж са доказали, че пиенето на повече от четири чаши чай или кафе на ден намалява кръвното налягане, пише „RBK“.

    Данните на учените противоречат на предишни проучвания за опасностите от кофеиновите напитки. Твърдеше се,  че те увеличават  налягането и по този начин допринасят за развитието на сърдечно-съдови заболявания.

    По време изследванията си френските експерти измерили кръвното налягане при мъже и жени на възраст 16-95 години. Доброволците също така разказали за предпочитанията си по отношение на напитките. След това те били разделени на три групи: участниците в първата  не консумирали чай и кафе, във втората пиели от една до четири чаши на ден, а в третата – повече от четири чаши.

    В резултат –  най-ниските показатели на систолично и диастолично кръвно налягане били отчетени при участниците в третата група, активно консумиращи кофеинови напитки. Освен това, те имали нисък пулс и сърдечна честота. А на първата група доброволци не им провървяло : те страдали от високо кръвно налягане чи  сърцебиене.

    Този резултат французите обясняват с влиянието на  съдържащите се в чая  флавоноиди. Според тях,  те разширяват кръвоносните съдове, като по този начин помагат за понижаване на кръвното налягане.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *