Posted inБез категория

В Европа е открита огромна мрежа от древни подземни тунели от Северна Шотландия до Турция

tunelАрхеолози са открили хиляди подземни тунели, датирани от каменната ера, които се простират в цяла Европа – от Шотландия до Турция, и учените не могат да разберат какво е тяхното първоначално предназначение.

 

Немският археолог д-р Хайнрих Куш в книгата си „Тайните на подземните врати в древния свят“  казва, че тунелите са били изкопани буквално под стотици неолитни селища из цяла Европа, и фактът, че толкова много тунели са оцелели 12 000 години показва, че първоначално мрежата е била невероятно мащабна.

„Само в Германия, Бавария, ние открихме 700 метра от тези подземни тунели. В австрийската Щирия ние открихме 350“, казва той. „По цяла Европа има хиляди такива тунели – от Шотландия до Средиземно море“

Тунелите са относително тесни, около 70 см на ширина, което е достатъчно, за да може през тях да се промъкват хора. На някои места има малки стаи, стаи за съхранение и места за сядане.

 

Каменният век е първият от трите етапа на археологическа система, която разделя човешката предистория на три периода: Каменен, бронзова и железен. Преходът от каменната ера е станал между 6000 и 2500 години пр. Хр. за по-голямата част от човечеството, което е живеело в Северна Африка и Евразия.

Въпреки че много хора смятат, че хората от каменната епоха са били първобитни, невероятните находки на 12 000-годишния  храм на Гьобекли тепе в Турция, пирамидите в Египет и други структури – като например Стоунхендж – демонстрират невероятните астрономически познания на хората от онова време, и те показват, че както изглежда, не са били чак толкова примитивни.

Откриването на широка мрежа от подземни тунели показва, че хората от каменната епоха са прекарвали дните си, както изглежда, не само в лов и събиране на храна. Въпреки това истинската цел на тунелите все още е пълна загадка.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *