Попокатепетъл се събуди отново (видео)

    popokatepetalВулканът Попокатепетъл, намиращ се близо до Мексико Сити, в понеделник отново е проявил активност и е изхвърлил стълб с пепел на височина четири километра, съобщават от Центъра за превенция на бедствия в латиноамериканската държава

    Според експерти, парчета от нажежени камъни са били разпръснати на разстояние два километра от кратера на вулкана. Високата температура на изхвърлените от вулкана камъни са предизвикали множество малки пожари по склоновете, но не представляват заплаха.

    В същото време метеоролози съобщават, че големи маси от изхвърления пепел се носят от вятъра в посока северозапад, което може да доведе до падането му в населените места в тази област, включително и в южната част на Мексико Сити.

    През май Попокатепетъл също прояви активност. Прахът му падна в столицата и доведе до частично спиране на полети от международното летище на град Пуебла.

    Попокатепетъл, чието име се превежда от езика на ацтеките като „Димящата планина“, се издига над морското равнище на 5 400 м. Той вече се е превърнал в един от символите на Мексико. Вулканът се намира на 55км югоизточно от Мексико Сити.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *