Учените се опитват да спасят пчелите

    Водещи  американски учени се опитват да намерят начин да запазят медоносните пчели – един от най-важните видове насекоми в света, чиято популация през последните години бързо намалява.

    Статистиката показва, че през изминалата зима са загинали една трета от пчелите. Причините са много – пестициди, паразити, вируси и недохранване. Запазва се тенденцията за намаляване на тези насекоми от 2006 г. насам. Междувременно, пчелите са ключови насекоми,  необходими за човека не толкова заради производството на мед,  а заради опрашването на растенията. В САЩ всяко трето растение се опрашва от медоносните пчели.

    Много често за смъртта на пчелите  ентомолозите винят така наречения синдром на празния кошер, когато пчелите-работнички  внезапно напускат кошера и никога не се връщат, което в крайна сметка води до смъртта на колонията. Друго предизвикателство са  акарите. Като правило, те се унищожават с митициди, обаче тези вещества при продължителна употреба  имат отрицателно въздействие върху самите пчели.

    В момента американските учени се опитват да поправят ситуацията, като използват биологични  материали от пчели, внесени от други страни. Вносът на биологичен пчелен материал за разплод е частично разрешен едва през 2008 г., след 86 години   пълна забрана за внос на пчели, въведен за да се избегне масовото разпространение на опасен вид кърлежи.

    Сега с разрешение на Министерството на земеделието биологичният материал от медоносни  пчели се подлага на строги проверки за вируси, след което генетичният материал може да бъде въведен в пчелата майка. Въпреки че спермата на медоносните пчели може да се съхранява само  14 дни при стайна температура, американски учени са разработили метод за замразяване на генетичен материал с течен азот, което им дава повече време за изследване и оплождане.

    Спермата се  събира  от най-силните видове  пчели в Европа. Изследователите се надяват, че вносът на нов генетичен материал ще помогне да се промени настоящата негативна тенденция в света на медоносните пчели.

    12 мита на капитализма

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *