ВМРО и Съюзът на фелдшерите за спиране на насилието над медици

                Промените в Наказателния кодекс, които криминализират посегателствата върху работещите в спешната помощ, са само палиативни мерки. Те са лекуване на последиците, а не решаване на проблемите. Това е становището на Съюза на медицинските фелдшери в България и на ВМРО.

                Двете организации проведоха официална среща по повод зачестилите случаи на насилие върху медици. Председателят на Съюза на медицинските фелдшери в България – Александър Александров беше приет от заместник-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки и съветника по юридическите въпроси Карлос Контрера.

                Съюзът на медицинските фелдшери в България и ВМРО постигнаха съгласие, че в най-кратки срокове е необходима комплексна промяна на цялостната нормативна уредба, за да се предотврати разпада на спешната помощ.

    Александър Александров представи и цялостната концепция на съюза на фелдшерите за радикална промяна в сферата на спешната и неотложна помощ. Сред мерките са:

    –          Приемане на закон за спешната помощ;

    –          Регулиране в Закона за здравето на статута, правомощията, задълженията и отговорностите на фелдшерите;

    –          Незабавно възстановяване на обучението на фелдшери в България под нова форма – лекарски асистенти чрез промени в Закона за висшето образование;

    –          Качествено нова структура и реорганизация на системата на Спешната помощ;

    –          Утвърждаване на професията лекарски асистент (фелдшер), чрез законова възможност да се създаде самостоятелна съсловна организация на фелдшерите, която да участва в диалога и управлението на здравната система.

                Сектор „Спешна помощ” е пред колапс заради лоша организация, липса на ясна нормативна база, лошо финансиране и дефицит на кадри. В централен въпрос около спешната помощ се превръща не лечението и помощта, оказвана на гражданите, а сигурността на екипите, отбеляза заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

     vmro.bg

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *