Странният развод на Путин с Людмила (обзор)

    putin_putinaРазводът на руския президент Владимир Путин и съпругата му Людмила, който беше обявен вечерта на 6 юни, предизвика много отзиви в западните медии. Изданията по различни начини коментират   намерението на руския лидер и съпругата му да приключат връзката си, но обръщат внимание на завесата на секретност около личния  живот на Владимир Путин, както и факта, че съпругата му рядко се появява  заедно с президента и бивш министър-председател от 2008 г. насам.

    Американският вестник The New York Times нарича обстоятелствата около развода на Путин  „внимателно подготвени, но доста странни.“

    Вечният съперник на The New York Times, The Washington Post е доста по-ехиден в коментарите си .

    Колумнистът на изданието се съмнява в това, че Людмила не обича да лети със самолети (което е една от причините за развода), защото  преди това съпругата на руския президент е била стюардеса във  вътрешните полети на „Аерофлот“. „Това е може би просто учтив жест, който ще позволи на всеки да се измъкне от ситуацията с достойнство“ – завършва своята бележка журналистът.

    Още по-критични са  коментарите на влиятелния The Los Angeles Times, където авторите отделят  по-малко внимание на обстоятелствата на обявяването на скъсването на отношенията и се фокусират върху анализа на причините за подобна стъпка.

    Според журналистите отговорността за разпадането на брака е на руския президент, който винаги е бил груб с жена си. Като доказателство те цитират пасажи от книгата „Владимир Путин: Пътят към властта“ с автор Олег Блоцки,  където Людмила изказва множество претенции  срещу съпруга си.

    Либералният Гардиън  сред възможните причини за разпада на брака на руския президент отделя увлечението на Путин по други жени, включително и по бившата гимнастичка Алина Кабаева. Вестникът не пропуска възможността да критикува Кремъл за прекомерната секретност, с която е заобиколен семейния живот Владимир Путин.

    Консервативният британски Daily Mail отбелязва, че  разводът в Русия е нещо обичайно за повечето двойки. При това саркастичният автор не може да не зададе въпроса дали Путин е поискал съвет от своя изповедник, преди да се раздели с жена си. В по-малка степен Daily Mail се интересува от  кандидатките за сърцето на руския лидер, но сред тях е  спомената и бившата шпионка Анна Чапман, сега телевизионен водещ.

    В Daily Telegraph отбелязват нервността и вълнението, с което двойката обяви развода си. Журналистът с основание предполага, че разводът само е привлякъл вниманието към личния живот на Путин, за който е известно малко. Според вестника, Людмила прекарва повечето от времето си в имот на стойност 1 млн. паунда, близо до естонската граница.

    В допълнение изданието преразказва слухове, че съпругата на руския президент е станала монахиня. Като нова любима на Путин вестникът нарича Алина Кабаева. При това в статията се подчертава, че руският лидер и бившата гимнастичка последователно отричат слуховете за своя роман и че Кабаева е родила дете от Путин.

    Фото: «Вести.Ru»

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *