В Китай кръстосаха свински с птичи грип

    Китайските учени са  произвели  нов грипен вирус. За да направят това те кръстосали  два известни щама – птичи и свински. Експериментът, както казват учените, е успешен, но т защо е било необходимо това – не е ясно.

    Стойността на изследването на този хибрид е  съмнителна. Но гаранция, че той няма да излезе извън  лабораториите няма – може да се заразят с него, на първо място самите специалисти. Така че сега  китайските вирусолози отнасят много критики от колегите си в други страни.

    Всъщност китайските експерти не са първите, които модернизират грипния вирус. Например, през 2011 г. стана известно, че холандските изследователи от Erasmus Medical Center в Ротердам неочаквано са подобрили опасния вирус на птичия грип H5N1. Те създали този вид изключително за изследователски цели и за да се гарантира, че вирусът няма да попадане в  атмосферата извън лабораторията.

    Изследователите обяснява, че такъв вид вирус не се среща  в природата, но може да се използва за изследвания, за да се разбере как да се борят с птичия грип в бъдеще.

    Първата зараза на човек с  птичия грип е  регистрирана през 1997 г. в Хонг Конг. Според Световната здравна организация по време на последното огнище на болестта – от 2003 до  2008 г. са загинали 227. Последната човешка смърт от птичи грип е регистрирана през 2009 година.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *