ЕК откри процедура за забрана на опасните за пчелите пестициди

    Европейската комисия даде зелена светлина за налагане на забрана на пестицидите, свързани според научните изследвания със случаите на масово измиране на пчели.

    Ключова комисия откри пътя на Европейския съюз да въведе двугодишен мораториум върху три пестицида. Забраната се очаква да влезе в сила в края на тази година, сподели дипломат пред АФП.

    Държавите, които се противопоставят на забраната, включително Великобритания и Унгария, не успяха да съберат достатъчно подкрепа, за да блокират забраната.  А
    15 страни, включително Франция, гласуваха в полза на забраната.

    Германия, която в предишния вот се въздържа и която е под остър натиск от фармацевтични фирми и земеделски производители да се противопостави на предложението, също гласува „за“.

    При предишното гласуване в ЕС 14 държави са били категорично за забраната. България  гласува „въздържал се“ и нашият глас е бил решаващ, смятат пчеларите, които излязоха на протест миналия понеделник пред Министерски съвет в защита на пчелите.

    По думите им пчелите умират и се разболяват от използването на пестициди в земеделието ни, като по последни данни 64% от причините за смъртността на пчелите са именно пестицидите.

    При протестиращите излезе и служебният премиер Марин Райков, който ги подкрепи в исканията им за забрана на опасните пестициди.

    http://news.ibox.bg/news/id_550247581

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *