Вероятно престъпниците и идиотите се раждат такива …

Вероятно престъпниците и идиотите се раждат такива …

Учените са намерили области в мозъка, които са отговорни за злото и глупостта. Две открития са изненадали учените в началото на пролетта. Уви, те не са радостни. Оказва се, че глупостта и престъпните наклонности са  вродени качества. И те са свързани с някои особености …

Учени от Берлин, Бохум и Лайпциг изследвали  мозъчната активност на 26  студенти – отличници и посредствени. Те ги помолили да научат нов образователен материал, следейки усвояването му с  електроенцефалограма.

– В мозъците на хората, които се учат добре,  по-интензивно се активизират алфа ритмите – ЕЕГ ритмите са отговорни за прехода от отпуснато състояние към концентрирано, – казва ръководителят на изследванията д-р Хуберт Динсе от университета в Бохум.

– Колкото по-голяма е амплитудата на ритъма, толкова по-леко се  учат доброволците.

Излиза, че на способните студенти  ученето им се отдава по-лесно защото природата им е дала  възможността да се съсредоточават и да бъдат внимателни. A мозъкът на „изоставащите“ не иска  качествено да усвоява необходимата информация,  тъй като алфа ритъмът при тях е вял.

Учените се надяват, че в бъдеще те ще могат насилствено да увеличават амплитудата на мозъчните ритми, като по този начин накарат  мозъците на глупаците да работят с пълен капацитет.

– Само когато напълно разберем процеса на обработка на информацията в мозъка, ние можем да предложим терапия за отстраняване на нарушенията в него – обещава координаторът на проекта Петър ритер от Лайпциг.

А един от най-големите експерти в Германия по  заболявания на мозъка – неврологът от Бремен Herman Roth  твърди, че е открил частта от мозъка, която е отговорна за антисоциалното поведение на убийци, изнасилвачи и крадци. „Участъкът на злото“, според него, е разположен в предния дял и се вижда на рентген като тъмна маса.

Откритието  си д-р Рот е направил след многогодишни изследвания на осъдени за тежки престъпления, които изпълнявал за германското правителство. По време на изпитанията Roth показвал на затворниците кратки трилъри и екшъни и паралелно сканирал мозъците им. Ученият забелязал, че всеки път, когато на екрана се показват сцени на насилие, престъпниците оставали равнодушен, лицата им не отразявали никакви емоции. Същото така глухи за нещастието на други хора оставали и частите от мозъка, отговорни за чувството на състрадание. Характерното тъмно петно ?с?е виждало при сканиране на мозъка на всички закоравели престъпници, които лекарят изследвал.

– Ако навреме се забележат отклонения в развитието на предния дял на мозъка, то може с почти 70 процента вероятност да се предскаже бъдещия злодей – казва д-р Рот.

Всички учени са съгласни и за още едно нещо:  злото и глупостта са скрити не само в мозъка, но и в гените, които сме наследили от родителите си. А гените не могат насилствено да се променят.

Междувременно

Човекът се управлява от „ангел“ и „дявол“

Изследването на д-р Антонио Ранжел от Калифорнийския технологичен институт показва, че в мозъка ни има области, които са в постоянна борба за правото да контролират действията на хората.

Тези зони се наричат „ангел“ и „демон“. Научното наименование на областта в мозъка „Aнгел“ звучи като:  DLPFC), а на  „дявола“ – vmPFC.

Първата е отговорна за добрия самоконтрол, но в същото време и за слабата воля.

До това заключение учените стигнали след експеримент, който определя склонността на някои хора към нездравословни храни като фаст фуудс. И се оказало, че „ангелът“ кара човек да реши да яде или да не яде хамбургер, включвайки  такива абстрактни понятия като „хигиена“ или „полза“. A „дяволът“, напротив, предизвиква  неустоимо желание да се ядат мазни и нездравословни храни.

– Същите области на мозъка постоянно се бият  помежду си и по много по-сериозни въпроси от кулинарните вкусове – обяснява д-р Ранжел.

– „Aнгелите“ и „демоните“ започват война“, когато вие решавате финансови проблеми, семейни конфликти, религиозни въпроси. Като цяло, във всички тези задачи, които изискват самоконтрол. И успешно се справят с тях тези, на които  „ангелът“ помага да държат здраво юздите на своите негативни емоции, подтикващи ни към  неблагоразумие.

Резултатите от тези изследвания ще помогнат в бъдеще да се разбере от гледна точка на съвременната невронаука, как  можете да се  „реконструира“ мозъка, така че да може да се застави човек да извършва само добри дела.

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 30dumi.eu All rights reserved!

Още по темата – във Фейсбук:


© 2022 30dumi.eu All rights reserved!

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *