Кипър след ЕС притиснат и от Турция

    Турция е предала на  Кипър нов дългосрочен план за уреждане на кипърския проблем, изготвен с оглед на провежданите във водите на разделения остров проучвания за нефт и газ. Съдържанието му в интервю за „Star“, публикуванo в четвъртък, съобщава  ръководителят на дипломацията Ахмет Давутоглу.

    Кипър де факто е разделен  от 1974 г. насам, когато Турция се възползва от статута си на един от гарантите на неговата независимост и като претекст за военна намеса използва  преврат на острова. На острова съществуват   Република Кипър, която членува в ЕС и международно непризнатата Турска република Северен Кипър.

    Всички опити за решаване на кипърския проблем чрез преговори, водени от гръцките и турски общности, включително въз основа на плана на ООН, засега са без успех.

    Планът, с който, според турския министър са запознати ООН и „заинтересованите страни“, включва три алтернативи.

    Първият предвижда създаването на една единствена държава в Кипър и съвместно проучване от  гръцката и турската общност на въглеводородите.

    „Мисията на Организацията на обединените нации трябва да се активира и страните да започнат диалог с цел постигане на цялостно уреждане възможно най-скоро“ – заяви Давутоглу, добавяйки, че „природните ресурси трябва да принадлежат на  новия обединен Кипър“.

    Ако първият вариант не сработи, в процеса на диалога се предлага да се създаде съвместен комитет, който ще се занимава с разработването и реализацията на енергоносителите.

    В случай на неуспех и на втория вариант Анкара предлага формула за решаване на кипърския проблем въз основа на съществуването на две държави на острова, каза ръководителят на турското външно министерство.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *