Posted inБез категория

Министър Юлиян Попов се отказал от британско гражданство на 7 март 2013 г.

Министър Юлиян Попов изпрати официален отговор до министър-председателя на сигнала, подаден от Яне Янев – председател на партия «Ред, законност и справедливост», в който е посочено, че „г-н Юлиян Попов – служебен министър на околната среда и водите, все още е поданик на Обединеното кралство, което е несъвместимо със заеманата от него публична длъжност”.

В отговора си министър Попов изяснява, че от момента на встъпването си в длъжност е единствено и само гражданин на Република България.

Неговата декларация за отказ от британско гражданство е вписана в британската гранична служба (UK Border Agency) съгласно Закона за британската националност на 07 март 2013 г. Съгласно същия закон след вписване на декларацията деклараторът престава да е британски гражданин.

Хипотезата – ако в срок от 6 месеца от вписването деклараторът не придобие друго гражданство, същият остава британски гражданин – не се отнася до министър Юлиян Попов, тъй като в момента на вписването той е имал друго гражданство – българско.

Тази информация беше потвърдена от британското посолство в София с писмо, изпратено по електронна поща до МОСВ.

Пълният текст на писмото до премиера, документът, с който се потвърждава отказът от британско гражданство и копие от официалния превод на раздел 12 от Закона за британската националност от 1981 г. можете да видите на линкове към новината на сайта на МОСВ.

Пресцентър на МОСВ

28 март 2013 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *