Путин изненадващо заповяда внезапно мащабно военно учение в Черно море

    Руският президент и  върховен главнокомандващ на въоръжените сили   Владимир Путин е дал заповед да започне днес внезапно мащабно военно учение в района на Черно море.

    „В 4 часа сутринта днес  министърът на отбраната е получил запечатан плик, след отварянето на който е  получил съответната заповед“, – съобщава  прессекретарят на президента Дмитрий Песков. Според него в учението участват 36 кораби, базирани в Севастопол и Новоросийск , авиация. Задействани са до 7000 души „, е казал той.

    Песков е подчертал, че „при участие в ученията на до 7000 войници според международната практика не е необходимо предварително уведомяване на партньорите, включително и на НАТО.“ „Като част от международната практика е суверенно право на всяка страна да проведе планирано или внезапно учение“ – е казал говорителят.

    „Днес в 04:00 ч., когато Путин е бил на самолета, връщайки се от Дърбан, Южна Африка, върховният  главнокомандващ е наредил на министъра на отбраната Сергей Шойгу да започне мащабни военни учения в Черно море,“ – е подчертал Песков. Според него става дума за “ голяма изненадваща  инспекция“ на бойната готовност.

    Според Песков освен   корабите, които участват в ученията, са се включили  „частично авиация, войската за бързо  разгръщане във въздуха, морски пехотинци, специални сили на ГРУ на Генералния щаб“.

    В отговор на въпрос дали Русия ще продължи тази практика, Песков припомня  неотдавнашна реч на президента пред колегията на Министерството на отбраната, в която се посочва намерението му   редовно да провежда такива учения.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *