Никола Саркози с официално обвинение за крупно мошеничество

    sarkoziБившият френски президент Никола Саркози е обвинен официално за  незаконно получени пари от собственичката на парфюмерийната компания L’Oreal Лилиан Бетанкур.

    Според следователите Саркози е използвал  отслабеното състоянието на здравето на 90-годишната наследница на L’Oreal, за да получи от нея пари за финансиране на предизборната си кампания през 2007 г. Бетанкур има Алцхаймер, а  през 2011 г., роднини на най-богатата жена във Франция бе призната за недееспособна.

    Става въпрос за това, че Саркози е получил от  Бетанкур 150 000 евро като дарение, докато според френските закони кандидатът за президент не може да приема дарения от физически лица, които са над 4 600 евро. Адвокатът на Саркози заяви, че незабавно ще обжалва обвиненията.

    Обвинението на Саркози е повдигнато след разпит и  очна ставка със служители на Бетанкур. Разследването се опитва да определи колко пъти Саркози се е срещал със собственичката на L’Oreal. Саркози настоява за един случай, но хората около Бетанкур говорят за няколко посещения на бившия президент.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *