Момиче-старица шашна лекарите

    progereaРускиня, болна от генетично заболяване, което води до преждевременно стареене на кожата и вътрешните органи, скоро ще стане майка.  31-годишната Елена Мелникова от Йоршкар- Ола ще роди дъщеря. Това е първият случай в света, когато момиче-бабичка успява да забременее.

    „Аз заченах по естествен път,  бебето е на 29 седмици, а дори токсикоза нямаше. Приятелки ми се смеят, че съм кльощава, но сега те казват, че приличам на пингвин.!“ – казва Елена.

    Лекарите наричат ??това уникален случай, и се надяват, че генетичното заболяване няма да се предаде на детето. „Почти всички пациенти с прогерия умират в много млада възраст. Това е наследствено заболяване, и детето ще е негов носител. Но ако бащата на детето е в норма с този ген, по-вероятно няма да се разболее..“, – казва генетикът Алексей Куликов.

    Елена Мелникова още на 18 години забелязала, че   започва да старее. Тя се обърнала към лекарите, но те не можели да разберат какво се случва, и просто свивали рамене. Диагнозата   „прогерея“ и е поставена няколко години по-късно. Когато тя  опитала почти всички лечения и е на ръба на отчаянието, от нейния случай се заинтересувал  хирургът Александър Tепляшин, който използва технология със стволови клетки.

    „Това е история отпреди десет години. Дойде едно младо момиче с лицето на осемдесетгодишна жена. Такова нещо никога не съм виждал. Разбира се тя бе в тежка депресия и, според нея, вече искала да се самоубие. Обикновена пластика тук не можеше да се приложи, трябваше да се  подмлади нейният организъм на клетъчно ниво, „- казва хирургът. След продължително лечение Мелникова започнала да изглежда почти на своята възраст.

    Прогерията е един от редките генетични дефекти, който причинява промени в кожата и вътрешните органи, които е обусловено от преждевременно стареене. Могат да настъпят промени както при възрастни, така и деца. В света има не повече от 80 документирани случаи на прогерия.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *