Протестиращите отиват на избори с Демократична гражданска инициатива – Движение за Граждански Контрол

    • Лицата на протестите Ангел Славчев, Дончо Дудев и Янко Петров са създатели на Движение за Граждански Контрол, но няма да се кандидатират за депутатски места.
    • 90% от кандидатите за депутати на Демократична гражданска инициатива -Движение за Граждански Контрол ще са на възраст до 35 години.
    • Гражданският комитет ще участва в изборите в партньорство с партия Демократична гражданска инициатива.
    • Първият обявен кандидат-депутат на Демократична гражданска инициатива – Движение за Граждански Контрол, Йоана Иванова подписа Декларация за почтено политическо поведение.
    • Демократична гражданска инициатива – Движение за Граждански Контрол ще събира подписи за регистрация в събота и неделя, 24 март, пред Народен театър „Иван Вазов”, подлеза на Софийски университет и спирката на метростанция Сердика.

    Протестиращите ще участват на предстоящите извънредни избори за Народно събрание с новоучреденото Движение за Граждански Контрол, обявиха лицата на протестите Ангел Славчев, Дончо Дудев и Янко Петров. Тримата няма да влязат в кандидат-депутатските листи. Целят да създадат млад парламент и 90% от кандидатите им ще са на възраст до 35 години.

    Движение за Граждански Контрол ще участва на изборите в партньорство с партия Демократична гражданска инициатива. Партньорството е следствие от невъзможността на протестиращите да осъществяват ефективно граждански контрол в Парламента без парламентарно представена партия. Председателят на партньорската партия Стефан Пеев, познат като един от основателите на първата дисидентска организация в България през 1988 г., заяви, че е дошло време старите политици да дадат път на младите хора в Парламента.

    Демократична гражданска инициатива – Движение за Граждански Контрол стартира събирането на подписи за регистрация в ЦИК в цялата страна. Желаещите да подкрепят организацията в София могат да дадат подписа си в неделя, 24 март, пред Народен театър „Иван Вазов”. Подписката може да бъде изтеглена от сайта www.zonabg.com или от Facebook групата „ДВИЖЕНИЕ ГРАЖДАНСКИ КОНТРОЛ” и да бъде изпратена до поискване в офис на „Еконт” (кв.„Редута”) в София. На сайта и във Facebook групата ще бъдат обявени и местата в страната, където също може да бъде подписана.

    Първият обявен кандидат-депутат на Демократична гражданска инициатива – Движение за Граждански Контрол е Йоана Иванова, позната на обществеността от протестите срещу монополите. Тя първа подписа специална Декларация за почтено политическо поведение, каквато ще подпишат и всички останали кандидати на гражданския комитет.

    Славчев, Дудев и Петров определиха програмите на голяма част от партиите като популистки и откровено неизпълними. Вместо да дават празни обещание, те заявиха какви ще бъдат основните 5 цели на бъдещия млад парламент:

    1. Промяна на закона за референдумите, с която да се обезпечи възможността за повече гражданско участие и пряка демокрация в страната, включително и възможността за отзоваване на депутати след провеждане на местен референдум в рамките на избирателния район;
    2. Промяна на Изборния кодекс, особено в частта му, свързана с възможностите за равно участие на гражданите в избирателния процес, както и въвеждане на реална система за преференции в рамките на пропорционалната избирателна система;
    3. Промяна на нормативната рамка, уреждаща статута и независимостта на съдебната система и равенството на гражданите пред закона чрез премахване на политическите квоти при избора на съдии във върховните съдилища и даване на възможност гражданите да сезират пряко Конституционния съд;
    4. Регулиране на енергийния пазар и паралелно въвеждане и изпълнимост на всички изискуеми и приложими норми за контрол и защита на потребителите от страна на всички видове естествени монополи, както и ефективно прилагане на антикартелно законодателство;
    5. Приоритетно въвеждане на електронно правителство, което да обхваща всички видове публични услуги, както и промяна на реда и облекчаване на възможностите за издаване на електронен подпис на гражданите и достъпа им до електронни услуги.

    Ангел Славчев, Дончо Дудев и Янко Петров заявиха, че ще продължат да бъдат изразители на общественото мнение и коректив за действията на политиците като водачи на Движение за Граждански Контрол.

    www.zonabg.com

    Facebook група: Движение Граждански Контрол

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *