Китайците отново ще летят в Космоса това лято

    Това лято Китай планира да изстреля новия си пилотиран космически кораб „Шънджоу-10“. С трима астронавти на борда корабът ще се скачи с  космическия модул „Tiangong-1“, съобщи агенция Синхуа.

    Така китайските астронавтите планират да извършват първия опит за практическото прилагане на пилотираната  транспортна система. Информацията беше предоставена от представител на китайската космическа програма за пилотирана космонавтика.

    В задачите на предстоящата космическа програма влизат проверка  на функциите и техническите характеристики на системата за сближаване и скачване на космически кораби и пилотираната  система за транспорт, проверка на способността на космическите апарати за обезпечаване условия за живот, работа и здраве на астронавтите, провеждане на научни изследвания за проверка адаптирането космонавтите в  условия на безтегловност,  провеждане на научни експерименти.

    Към днешна дата вече е приключило сглобяването на  космически кораб „Шънджоу-10“ и се провежда тестването му, а астронавтите са подложени на подходящо обучение и подготовка.

    Миналото лято  за първи път Китай стартира пилотиран космически кораб „Шънджоу-9“ с трима астронавти на борда.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *