Стотици скатове Moбула се самоубиха на брега в Ивицата Газа (фото и видео)

    skat-3Стотици трупове на скатове Moбула  бяха открити на брега в град Газа. Този вид скатове са забелязани на това място за първи път от 6 години. Учените не мога да разберат какво е причинило смъртта на толкова много скатове и защо те масово са излезли на брега вчера. Палестинските рибари събират скатовете и ги карат за  продажба на местния пазар.

    Боб Рубин от колежа в Калифорния  е един от  водещи експерти в света по скатове    коментира  инцидента : „Moбула често се събират в огромни ята, които включват хиляди животни, а също така  изскачат от водата и се преобръщат във въздуха. Това е доста необичайно и изглежда красиво.

    Това, което виждам на снимки и видео клипове от Ивицата Газа е много странно за мен, и  не мога дори да си представя какво се е случило там. Работил съм в Калифорнийския залив в продължение на много години. В този залив има в изобилие от  този вид скатове, но аз никога не съм виждал толкова много скатове да засядат такива плитки води. “

    Той казва още, че  не е видял самите скатове и няма възможност да извърши аутопсия и да изследва  съдържанието на стомаха им и състоянието на хрилете, така че не може да установи причината за самоубийството.

    “ Това може да е много мощен подводен шум или електрически сигнали, които са предизвикали дезориентацията на сктатовете, но това е само предположение от моя страна“, казва Рубин.

    skat-2

    Според палестинците на брега и в плитките води са събрани над 200 ската  Moбула.skat-1

    Летящите скатове са членове на семейството  големи скатове, които живеят в морето в  тропическите и субтропическите региони. Те се хранят с ракообразни и мекотели.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *