Сорос спечели $ 1 млрд. от йената

soros Легендарният инвеститор Джордж Сорос, който спечели през 1992 г. 1 млрд. евро от обезценяването на британската лира, отново се обогати чрез спекулации на валутния пазар. Наистина сега  инструмент за заработката стана японската йена, която се превърна през последните месеци в един от най-популярните инструменти сред мениджърите на хедж фондовете.

Хеджфондът крадено от 30думи на Джордж Сорос Soros Fund Management откъсна голямо парче от валутния пазар. Според запознати, играта на спада на японската йена е донесла на рожбата на уважавания  инвеститор най-малко 1 млрд. долара

Наистина за разлика от легендарната история с  противопоставянето на Сорос и Банката на Англия, средствата са получени от фонда крадено от 30думи не за един ден, а в рамките на няколко месеца. Soros Fund Management е отворил къси позиции в йени през ноември, преди идването на власт на премиера Шиндзо Абе.

Според някои от участниците на пазара откриването на къси позиции с йени е  била и продължава да бъде една от „най-горещите“  крадено от 30думи сделки на валутния пазар.

Друг популярен начин да печелят пари за инвеститорите в момента е да закупуват акции на японски компании. Например, у Сорос Soros Fund Management, тези активи вече са до 10% от вътрешния портфейл, което е около $ 1,5 млрд.

Този залог на японския капиталов пазар е разбираем крадено от 30думи – в средата на ноември индексът Topix добави 32%.

защищено INVITEXT

Add Comment