Сорос спечели $ 1 млрд. от йената

Сорос спечели $ 1 млрд. от йената

soros Легендарният инвеститор Джордж Сорос, който спечели през 1992 г. 1 млрд. евро от обезценяването на британската лира, отново се обогати чрез спекулации на валутния пазар. Наистина сега  инструмент за заработката стана японската йена, която се превърна през последните месеци в един от най-популярните инструменти сред мениджърите на хедж фондовете.

Хеджфондът на Джордж Сорос Soros Fund Management откъсна голямо парче от валутния пазар. Според запознати, играта на спада на японската йена е донесла на рожбата на уважавания  инвеститор най-малко 1 млрд. долара

Наистина за разлика от легендарната история с  противопоставянето на Сорос и Банката на Англия, средствата са получени от фонда не за един ден, а в рамките на няколко месеца. Soros Fund Management е отворил къси позиции в йени през ноември, преди идването на власт на премиера Шиндзо Абе.

Според някои от участниците на пазара откриването на къси позиции с йени е  била и продължава да бъде една от „най-горещите“  сделки на валутния пазар.

Друг популярен начин да печелят пари за инвеститорите в момента е да закупуват акции на японски компании. Например, у Сорос Soros Fund Management, тези активи вече са до 10% от вътрешния портфейл, което е около $ 1,5 млрд.

Този залог на японския капиталов пазар е разбираем – в средата на ноември индексът Topix добави 32%.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *