Сорос определи Русия като страна с разпадаща се икономика

    sorosИнвеститорите е по-добре да се въздържат от инвестиции в руската икономика. Това както съобщава „Форбс“, е казал милиардерът Джордж Сорос на Световния икономически форум в Давос.

    „Това е разпадаща се икономика, която Путин води  в грешната посока,“ – смята Сорос. Той не е посочил защо мисли така.

    Джордж Сорос и преди е критикувал руските власти. По-специално  в едно от последните си интервюта, което той даде в края на ноември 2012 г. на ректора на Руската икономическа школа Сергей Гуриев,  милиардерът отбеляза засилването на  репресиите срещу гражданското общество в Русия.

    Наред с това инвеститорът заяви, че няма да се откаже от благотворителната си дейност в Русия. Тогава Сорос не уточни плановете си за инвестиране в Русия. Според медиите, свързани с инвеститора структури са участвали в приватизацията на Сбербанка в  края на септември 2012.

    В началото на 2000 г., Сорос разкритикува руските власти за задържането и лишаване от свобода на Михаил Ходорковски. През 2005 г. пред Die Presse той заяви, че Русия трябва да напусне „Групата на осемте“ като страна, където демокрацията  вече не функционира.

    По-рано да се въздържат да инвестират в Русия съветваха и  анализаторите от Goldman Sachs. В началото на декември миналата година Банката свали акциите на руската фондова борса от топ-списъка GEM (Global Emerging Markets). Главният икономист на Goldman Sachs за Русия и ОНД Клеменс Граф каза тогава, че финансовата  организации не може да препоръча руските акции като атрактивна за инвестиции заради несигурността в развитието на редица отрасли в индустрията.

    Развитието на руската икономика се превърна в една от централните теми на форума в Давос. На 25 януари експерти представиха три негативни сценарии за Русия, след което министър-председателят Дмитрий Медведев се опита да убеди инвеститорите в добрите перспективи за руската икономика.

    Джордж Сорос е финансист и филантроп, основател на мрежа от благотворителни организации „Фондация Сорос“. Една значителна част от богатството си  той спечели от спада на паунд по време на „Черната сряда“ – 16 септември, 1992 г. – когато британската икономика в рамките на един ден загуби 3.5 млрд. паунда в резултат на спада на валутата. Сорос спечели от спекулации 1,1 млрд. паунда.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *