Експерти: Иранският стелт Qaher F-313 е фалшив

    Изявленията на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад, че инженерите на Ислямската република са разработили самостоятелнo самолет,   оборудван с технологията „стелт“, бяха възприети скептично от страна на международната общност.

    Така например, ръководителят на Института за космически изследвания Фишер Тал Инбар заяви, че иранският Qaher F-313 e  фалшив, а не истински стелт самолет. В интервю за агенция Walla  той отбелязwа, че един поглед върху пилотската кабина е  достатъчен за да се разбере: това е стара технология.

    Според него, целта на демонстрацията на „най-новата разработка“ е  най-вече пропаганда. Инбар  казва, че за всеки специалист е ясно от пръв поглед – опитът да се представи иранския самолет, който съчетава елементи на американския F-35, F-117 и X-36 БЛА не може да се счита за сериозен.

    По-подробен анализ може да се намери на сайта The  Aviationist. Taм  коментаторът Дейвид Сенсиоти също поставя под въпрос твърденията на иранското ръководство да създаде адекватен отговор на американските ВВС.

    Той отбеляза, че навигационното табло съответства на по-малки самолети, а не на модерен изтребител-прехващач. В кабината няма достатъчно място за пилота.

    Предното отделение е твърде малко и не е достатъчно за поставяне на радарна инсталация. Според Сенсиоти соплата  също не са достатъчно големи за бойни самолети и са по-подходящи за безпилотни летателни апарати. Дизайнът на дюзата е такъв, че изходящите газове може просто да  стопят самолета.

    Изводът на експерта  е еднозначен: това е модел на самолет, който не достатъчно голям за да побере пилот.  Aviationist отбелязва, че Иран не е предоставил записи с излитане и кацане.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *