Иран представи своя нов изтребител Qaher-313

    iztrebitel_iranИран в навечерието на 34-та годишнина от Ислямската революция, показа новия си изтребител Qaher-313, който, според властите, е слабозабележим за радарите, съобщава АФП, като  се позовава на иранската информационна агенция ИРНА.

    Според иранския министър на отбраната Ахмад Вахиди, проектирането и изграждането на изтребителя е дело ??изключително на ирански експерти. Самолетът „изцяло отечествен“, каза той. Президентът Махмуд Ахмадинеджад нарече Qaher-313 „един от най-модерните в света“ летателни апарати, отбелязвайки, че пилотите са „напълно удовлетворени“ от новия изтребител.

    Президентът подчерта, че Qaher-313 е „отбранителен  проект“, като добави, че Иран няма намерение да извършва актове на агресия и да се стреми да доминира над други страни , а новият самолет  е само средство за възпиране.

    Изтребителят Qaher-313, чиито снимки бяха  публикувани на интернет страницата на агенция ИРНА в събота, е в състояние да се приземява на къси писти и може  „бързо и лесно“ да се ремонтира.

    Според АФП, на разположение на иранските ВВС има стотици американски, руски и китайски самолети.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *