Синтезираха в лаборатория „живи кристали“

    kristaliВ интернет може да се намерят  много дискусии по темата за органичната материя в неорганичната химия. Биофизиците от Нюйоркския  университет  Джереми Палачи  и Пол Чайкин са синтезирали в лаборатория „живи кристали“.

    „Границата между понятията активен и жив е  много размита“, – казва Джереми. Интересното е, че учените са направили откритието чрез научни изследвания, насочени към изучаване на самоорганизацията  в поведението на общности. Те се  уморили да изследват пасажи с риби и ята с птици и  решили да експериментират с обекти, които много по-лесно се управляват.

    Така те се насочили към „живите кристали“, които в хода на химични реакции се образуват от синтезирани частици. На свой ред, всяка частица представлява микроскопичен куб от хематит  (съединение на желязо и кислород) в  обвивка от полимер.

    При това единия ъгъл на хематита учените оставили  без защита. Под влияние на вълни със син цвят с   определена дължина,  хематитът провеждал електричество. Ако се поставят частиците в разтвор на водороден прекис и се включи синя светлина,   върху откритите части на минералите започват  бурни  химични реакции.

    При разлагането на водородния прекис  се създават концентрирани градиенти, по които се движат частици , които пък се обединяват в кристали. От време на време кристалите се разрушават и се формират отново. Този процес продължава, докато  светлината е включена.

    В своите експерименти  учените   имали една цел: да покажат как сложните модели на колективното поведение зависят от свойствата на отделните обекти.

    „В проучването ние показахме как синтезираното  съединение може да възпроизведе някои функции, характерни за живите съединения връзки. Аз не казвам, че създадените от нас кристали са живи, но те за пореден път показват тънката линия между двете понятия“- казва Палачи.

    Според Чайкин, за живите организми са  характерни метаболитни процеси, движение и размножаване. За „Живите кристали“, създадени от учените,  са характерни първите две функции.

    Някои учени смятат, че преди няколко милиона години  по този начин се е зародил животът на Земята. Първоначално  частиците са могли да се свързват и да се разпадат, а след това в хода на еволюцията, те са се научили да се размножават.

    Сега  в лабораторията учените се опитват да създадат частици, които са способни на възпроизводство и метаболизъм, но в същото време ще са неподвижни.

    hi-news

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *