Много българи са в Ниш за Нова година: Хем е хубаво, хем може да се пуши

    Гости от България са наели повече от 70 на сто от хотелите в Ниш за новогодишната нощ. Комшиите харесват нашата трапеза, а особено им харесва, че може спокойно да пушат, пише Вечерни новини.

    Сръбската кухня, южнячкия мерак и толерантното отношение към пушачите са онези неща, които са довели нашите съседи от България да прекарат незабравима вечер в ресторант в Ниш или край  езерото Власина! Клиентите са най-вече от София, който е на около 160 км от Ниш.  Две нощувки със закуска и вечеря са от порядъка на 130-190 евро.

    Наталия Живанович, ръководител на Информационния център на туристическата  организация в Ниш потвърди, че капацитетът на хотелите и къщите за гости 70 % са запълнени с гости от България.

    – Вече  няколко години е очевидно, че ние сме все по-търсена дестинации за новогодишната нощ. Нашите съседи не искат просто да прекарат добре  времето си, но също така да посетят исторически обекти и търговски центрове и магазини – казва Живанович.

    Тя напомня, че те могат да се присъединят към гражданите на Ниш на площад „Крал Милан“, където те ще бъдат забавлявани от Саня Илич и оркестър „Балканика“. Колко от тях са били там, за да посрещнат и преди Новата година е трудно да се определи, тъй като те може да преминат границата  само с личната си карта. Ресторантьорите вече потриват ръце и се готвят да оставят у своите клиенти още по-добро впечатление.

    Българите харесват и Власинското езеро като  дестинация за Нова година. Според Владимир Йованович, мениджър на хотел „Власина“ съседите  ще запълнят една четвърт от капацитета му.

    Подобно е положението и в хотел „Александър“, където според рецепционистката Ане Брзачки са закупени от българи 95 места за Нова година.

    Клиентите са предимно от София и на различни възрасти, от 25 до 50 години. Съседите българи  обичат да пътуват и досега са посрещали Нова година в Македония. Според някои оценки, за да посрещнат  2012 г. в ресторанти в Източна Македония  е имало  около 20 000 българи.

    Българските кафенета вече не са рай за тези с по-плитки джобове, те са  по-скъпи от тези в Сърбия с 20 процента, но това не е от решаващо значение за пристигането им в Сърбия. Всеки ресторант в България, който държи на реномето си неглижира   сръбската народна или т.н.  новокомпонована узика.

    – Просто казано, харесват нашата кухня, манталитет, музиката, атмосферата … както и ние обичаме да прекарваме лятото и зимата при тях – казва Драгиша Иванович от ресторант „Стадион“. – Обичат кебапчета  със сметана и кисели краставички, кисело зеле, каварма … всеки нов вкус за тях е интересен и това не е необичайно.

    И освен това  няма да ви се наложи да излезете от  ресторанта, когато настъпи „никотинова криза“. В България, както в Македония, е в сила обща забрана за тютюнопушенето в закрити заведения и много българи до голяма степен са избрали да  пътуват до Сърбия за Нова година, защото тук „е оазис за пушачите“.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *