Хиляди в Холандия протестират срещу осъждането от папата на еднополовите бракове, напускайки църквата

    Хиляди холандски католици са изразили намерението си да напуснат католическата църква, протестирайки срещу Папа Бенедикт XVI, който осъди практиката за сключване на еднополови „бракове“, съобщава Ройтерс.

    След като папа Бенедикт XVI осъди практиката на сключване на еднополовите съюзи,  рязко се увеличил трафика към сайта ontdopen.nl, който позволява на потребителите да качват документи, които са им необходими, за да напуснат църквата. Ако преди трафикът към сайта е бил около 10 посещения на ден, сега е над 10 000.

    Според създателя на сайта Том Реус, по този начин всеки може да се откаже от „членство“ в католическата църква, ако е невъзможно да си  направи „декръщение“.

    Според официалната статистика, около 28% от населението на Холандия са католици, 18% – протестанти, а около 44% не принадлежат към някоя религиозна организация.

    Страната е известна с либералното си отношение към  наркотиците и проституцията. През април 2001 г. Холандия бе първата страна, която легализира гей браковете.

    Реус казва, че е напуснал Католическата църква и е създал уеб сайт, отчасти защото е бил разстроен от опитите на Църквата да омаловажи или да скрива факти за изнасилвания в католически сиропиталища, училища и семинарии, пише  CNL-NEWS.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *