В психиатричните болница липсват Сталин-и и Наполеон-и

    Психичноболните, които се вживяват ролята на един или друг персонаж, стават все по-малко.    Ако преди такива пациенти са се представяли за  Наполеон и Сталин, то днес, според украинските психиатри, митологичността е изчезнала. Експертите отдават това на сегашната социално-психологическа и политическа среда на пациента.

    За последните десет години, практикуващите  психиатри си спомнят само за един случай, когато  пациентът се е представял за Нео от филма „Матрицата“, съобщава украинското издание „Огледало на седмицата“. Според експертите хората вече   не влизат в образи, те предпочитат да си придават свръхспособности.

    Според  психиатри, образът, в който се вживяват  пациентите,  всъщност не е признак на заболяване и зависи от социално-психологически, културни и политически фактори, в рамките на които се намира пациентът.

    Междувременно британски учени са установили, че между мъжете и психично болните има известна прилика. „Аутизмът е крайна форма на мъжественост“ – смятат специалистите. Те също така отбелязват, че момчетата за разлика от момичетата, често са заети с механични играчки,  като ги разглобяват и по цял ден ровят в механичните им вътрешности. Това, разбира се, насочва към склонност към аутизъм.

    Освен  това учени от Кеймбридж посочват странна функция на тестостерона. Ако плодът в утробата е подложен на твърде голямо количество от хормона, е много вероятно детето да бъде „Rain Man“, като в  случая полът няма значение.

    Психолозите препоръчват на изтормозените съпруги, всеки път, когато се чувстват неразбрани, да не се нахвърлят върху мъжа с точилка и да правят сцена – вероятно са омъжени  за „Rain Man“.

    А американски учени са установили, че психичните разстройства са много разпространени, но често не се диагностицират. Те открили, че американците са по-склонни от другите да се побъркват, като 26% от тях страдат от някакъв вид психично заболяване.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *