Китайски астронавти ще отглеждат зеленчуци в техните извънземни бази

     Китайски тайконавти  ще отглеждат пресни зеленчуци и ще получават кислород от култивирани растения в техните извънземни бази. Изявлението е на заместник-директора на Китай център за научни изследвания и обучение на астронавти в Пекин, Дън Ибин.

    Експериментът е фокусиран върху „създаване на механизъм за балансиран обмен на кислород, въглероден двуокис и вода между хора  и растения в затворени пространства.“

    В изолирана   камера с обем от 300 кубически метра, каза ученият, са създадени условия  за пълноценно снабдяване на изследователите с въздух, вода и храна. По-специално  са отглеждани четири вида  растения, които поглъщат въглероден диоксид и отделят кислород за участниците в опита. Същите тези растения са били използвани за храна от  експериментаторите.

    Подобен експеримент по „контролирана екологична  системата за поддържане на живота“ , създадена през 2011 г., се провежда в Китай за първи път. Той е „изключително важен за дългосрочно изпълнение на китайската програма за пилотирани космически полети“, каза Дън Ибин, отбелязвайки, че системата „се превръща в прототип на третото поколение  животоподдържащи системи на китайските тайконавти. В бъдеще системата ще включва също и отглеждане на животни, както и рециклиране на вода с помощта на микроорганизми, каза той.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *