Барак Обама иска вдигане на данъците за богатите

    Главният преговарящ в  администрацията на Барак Обама по финансовите въпроси смята, че избягването на „фискалния срив“ ще се провали, ако републиканците не се съгласят на увеличаване на данъците за богатите американци.

    В неделя, говорейки в ефира на няколко телевизионни канала, финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър заяви, че има един единствен начин да се установи сътрудничество между администрацията на Обама и републиканците в Конгреса, за да се предотврати предстоящата криза, свързана с фискалната политика на правителството.

    Ако не се разработо работи план,  на 1 януари  автоматично ще се намалят разходите и ще се увеличат данъците на обща сума от $ 600 млрд., което може да тласне икономиката на САЩ в нова рецесия.

    В четвъртък Гайтнър представи на законодателите  бюджетния план на Обама, предвиждащ, наред с други неща, по-високи данъци за гражданите с най-високо ниво на доходите и запазване на данъчните облекчения за по-голямата част от населението.

    Но ръководителят на Камарата представителите на Джон Байнер веднага отхвърли предложението, като го нарече „несериозно“ и каза, че преговорите са в задънена улица.

    Трудности в преговорите са свързани с основните идеологически различия между демократи и републиканци. Президентът Обама изгради  кампанията си с обещание за увеличаване на данъците за американците, които печелят повече от 200 000 долара на година и семействата, чийто доход е повече от $ 250 000 на година.

    Според него, това е необходимо да се направи, за да се осигурят допълнителни приходи за страната. Републиканците обаче настояват, че тази мярка ще попречат на развитието на малките предприятия, както и ще забавят растежа на икономиката и възстановяване на пазара на труда.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *