Пактът на Путин с Китай

    „Преди още да се приберат  вкъщи поканените на инагурацията на 7 май,  новоизбраният президент Владимир Путин подписва указ 605  за „Мерки за реализацията на външната политика на Руската федерация „, – пише в Der Spiegel журналистът Уве Kлусман -. (…)

    В указа ясно са определени националните интереси на страната в близко бъдеще . Такива приоритети, като „интеграция с бившите съветски републики и  стратегическото партньорство с Китай“ означават  само едно: Кремъл демонстративно се оттегля от сближаването със Запада, така желано от Борис Елцин и провеждано от руското външно министерство след разпадането на Съветския съюз от всички министри – от Козирев до Иванов, посочва изданието.

    Както се знае , повратна точка в руската външна политика е така наречената „Мюнхенска реч“ на Путин, в която руският лидер  открито обвини САЩ и заяви, че „Русия е страна с повече от хиляда години история, която практически винаги се е ползвала с привилегията да води независима външна политика.“

    „Така Путинското „практически винаги“ и интервюто  на руския външен министър Сергей Лавров за  списание Der Spiegel, в което той обвини западните страни  в „манталитет на победители“ в Студената война, отбелязаха края на ерата на Елцин и Козирев,“ – продължава Kлусман.

    Така че сега, както посочва изданието, Русия ще съсредоточи всички свои външнополитически усилия в Азия. Номер едно като приоритет е създаването на Евразийски съюз с единна валута, в който трябва да влязат Русия, Беларус, Казахстан и дори Таджикистан, Киргизстан и Украйна, се казва в статията.

    Освен това, както предполага руският политолог и експерт по азиатските страни Александър Нагорни, Русия, чийто капитал обилно присъства в Централноазиатските пазари и в Северна Корея, ще се опита с помощта на Китай, да  “ стабилизира обстановката в проблемните централноазиатски страни за да се избегне намесата на НАТО в постсъветското пространство „.

    „Защото XXI век, за разлика от американския XX-ти век,  ще бъде азиатски,“ – заяви на съвместния руско-германски форум в Берлин, председателят на комитета по външните работи в Държавния Дума  Алексей Пушков, в отговор на тезата на кандидата за  президент на САЩ Мит Ромни.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *