Обединеното кралство се разпада на части

    В Единбург бе подписано споразумение за  провеждането на референдум за независимостта на Шотландия.

    Шотландските сепаратисти  празнуват победа: в Единбург бе подписана документ, регламентиращ условията на референдума за отделяне от Обединеното кралство. Гласуването  ще се проведе през есента на 2014.

    На церемонията по подписване на  споразумението в Единбург  присъстваха   министър-председателят Дейвид Камерън и първият министър на Шотландия Алекс Салмънд. Последният  е несменяем лидер на Шотландската национална партия (Scottish National Party, SNP), а референдумът за независимост бе един от елементите на  предизборната му програма.

    Според документа,  на  референдума британците ще се отговарят само на един въпрос: Подкрепят ли излизането на  Шотландия от състава на Великобритания? Опциите ще са две: „да“ или „не“. Преди това се предполагаше, че в бюлетината за гласуване ще има и вариант за увеличаване на автономията на Шотландия, но в хода на преговорите  тази точка е оттеглена по настояване на британските власти.

    Има и още отстъпки: на референдума за независимост ще могат да участват и 16-годишните, за които се знае, че са най-радикалните групи от населението. Други подробности за гласуването, включително реда на думите в бюлетината ще бъдат регламентирани по-късно, пише Би Би Си.

    Шотландия и Англия се обединяват под властта на един монарх през 1603 г., и окончателно формират  Обединеното кралство през 1707 г. Тогава техните национални парламенти са  разпуснати и е установен общ законодател. Но  след почти три века, през 1997 г., в национален референдум, повече от 60% от жителите на Обединеното кралство гласуват за „децентрализация“ – частично прехвърляне на правомощията на  Лондон на регионите (Шотландия, Уелс, Северна Ирландия). Тогава бе взето решение да се възстанови  шотландския парламент и прехвърлянето на някои правомощия на регионалните власти, по-специално в областта на правосъдие, здравеопазване, образование, транспорт и др. Новият шотландския парламент работи от 1999 г. насам.

    През май миналата година за пръв път от десет години съществуване на местния парламент,  абсолютно мнозинство в Шотландия спечели шотландската национална партия. Лидерите на SNP напомниха, че цел на тяхната дейност е независимостта на Шотландия, а тази година започна и  кампания за събиране на подписи в подкрепа на независимостта.

    Под шелфа на Шотландия се намират най-големите запаси на въглеводороди в Европейския съюз. Салмънд обеща, че той възнамерява да спре изтичането на „петролната рента“ от Шотландия към Лондон, като става дум за около $ 20 милиарда евро годишно, и да превърне Шотландия от субсидиран регион в самодостатъчен.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *