Панама реши да въведе еврото

    Панама желае да приеме еврото като   законно платежно средство в страната. Това  заяви президентът на страната Рикардо Мартинели на среща с германския канцлер Ангела Меркел, съобщи АФП. Сега Панама използва щатския долар.

    Мартинели не дава подробности за въвеждането на еврото в страната, но изрази „пълно доверие“ в германската икономика и еврозоната. Според него, дълговата криза във валутния съюз скоро ще завърши.

    Икономиката на Панама, където доларът фактически е основната валута,  е една от най-бързо развиващите се в Латинска Америка. Миналата година нейният БВП нарасна с 10,6 %, благодарение на дейностите по разширяване на Панамския канал.

    Сега евротое основна валута в редица страни извън еврозоната, които не само са извън еврозоната, но и извън Европейския съюз. Например еврото използват в Черна гора, както и Косово, чийто международен статут все още не е изяснен. Освен тях, еврото се използва в държавите джуджета Монако и Андора, както и някои настоящи и бивши колонии на европейските страни, по-специално, в Нова Каледония.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *