Израел може да стане жертва на електромагнитна атака на Иран

    Израелски експерти обсъждат възможното използване на ядрени оръжия от Иран срещу Израел, САЩ и Европа, под формата на електромагнитна атака.

    Един от малко известните варианти за използването на ядрени оръжия е взрив на ядрено устройство в атмосферата, в резултат на което се освобождава достатъчно радиация за да унищожи системата за електроснабдяване на врага. В резултат на ядрената  експлозия се образува кратко, но много интензивно електрическо поле, което може да индуцира много високо напрежение в електрическите уреди, след което ще се получи „глобално късо съединение.“ Този вид нападение се нарича  electromagnetic pulse attack (EMP).

    Вестник Times of Israel публикува предупреждението  на д-р Емили Ландау, преподавател в израелския Институт  за национална сигурност и експерт по ядрената програма на Иран.

    Д-р Ландау заяви: „Някои  изразяват съмнения, че Иран ще използва атомна бомба за EMP-атака, като смятат, че след като Иран вече разполага с атомна бомба, той ще я използва по предназначение.  Но ако ядрената бомба , използвана срещу израелски град, ще доведе до масова смърт и разрушения, то EMP-атака може да доведе до още по-тежки последствия, унищожавайки електросистемата на Израел. “

    Западната преса все по-често обвинява Иран в разработването на планове за нетрадиционна война. Един скорошен пример е   статия в германското списание Der Spiegel. Списанието съобщава, че иранците планират да излеят в залива няколко стотин милиона барела петрол, които Иран в никакъв случай не може да продаде. Според замисъла, за почистване на Персийския залив ще е необходимо поне временно вдигане на ембаргото върху закупуването на ирански петрол.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *