Гюнтер Грас: страната окупатор Израел притежава неконтролируема ядрена мощ

    Германският писател Гюнтер Грас, носител на Нобелова награда за литература, отново се  оказа в центъра на международен скандал, заявявайки в интервю за радиостанция NDR, че „страната окупатор Израел притежава  неконтролируема ядрена мощ“.

    За това в неделя, 14 октомври,  пише The Economic Times.

    „Множество резолюции на ООН са игнорирани – Израел продължава своята окупация и расистка политика . Той държи под свой контрол  откраднати територия, изселва местните хора и ги третира като граждани втора класа.  Всичко това е много разстройващо за мен и който счита себе си за приятел на еврейската държава, както и за много израелци.  Някой трябва да декларира това на висок  глас „- цитира изданието думите на писателя.

    В същото време Грас отхвърля обвиненията в антисемитизъм, твърдейки, че всеки опит да се  спира критиката към Ерусалим не е нещо друго, а „нова форма на антисемитизъм“.

    През пролетта на 2012 г. Грас написа памфлет в стихотворна форма със заглавието „Това, което трябва да се каже“,  в който предупреди света за „израелската заплаха“ и сравнява Ерусалим с Техеран, който иска да изтрие Израел от картата. Това произведение предизвика широк отзвук в Германия и в чужбина, като по-голямата част на политиците и публични личности застанаха на страната на Израел, докато много обикновени германци излязоха на улиците с лозунга „Грас е  прав“.

    Министърът на вътрешните работи Ели Ишай в отговор на  публикуването на памфлета отнесе  Гюнтер Грас в списъка на лицата, на които е забранено да влизат в еврейската държава.

    През август 2006 г. около името на Гюнтер Грас и неговата роля в следвоенна Германия избухна скандал  след като писателят призна, че като млад е бил в редиците на Waffen-SS. По това време, според Грас, той е възприема организацията като космополитно елитно съединение и не е виждал нещо осъдително  в нацистката униформа.

    http://www.newsru.co.il/world/14oct2012/grass4871.html

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *