Нобеловият лауреат Гюнтер Грас написа критичен памфлет срещу Меркел и политиката на ЕС

    Носителят на Нобелова награда за литература Гюнтер Грас написа нов памфлет в стихове, този път с остри критики към правителството на Германия и други европейски страни за  политиката им спрямо Гърция.

    Памфлетът е публикуван от вестник Suddeutsche Zeitung. Грас, по-специално, твърди, че германския канцлер Ангела Меркел и други европейски лидери,   призоваващи гръцките власти към драстично намаляване на държавните разходи, се опитват да принудят  Гърция да изпие чаша с отрова (многопланов образ с препратки както към Новия Завет, така и към древната история на Атина,   където точно по този начин философът Сократ е бил екзекутиран).

    Гюнтер Крихбаум, председател на германския парламентaрeн комитет по европейски въпроси, заяви, че обвиненията на Грас не отговарят на действителността, тъй като  игнорират многобройните опити да се помогне на Гърция.

    Поемата на Грас прозвуча в дисоснанс с неотдавнашното изявление на ръководителя на Международния валутен фонд  Кристин Лагард. Тя каза, че гръцките граждани трябва да се научат да си плащат данъците в пълен размер, и добави, че гладуващите и умиращите от епидемии деца  в Африка, се  нуждаят от помощ много повече от гърците.

    Ще припомним,  че Гюнтер Грас написа стихотворен памфлет под заглавие „Това, което трябва да се каже“, обнародван от същия вестник S?ddeutsche Zeitung. В него  писателят предупреждава света за „израелската заплаха“ и сравнява Ерусалим с  Техеран, настояващ  да се изтрие Израел от лицето на земята. Особено критично  той говори за „правото на Израел на превантивен  удар.“

    През август 2006 г. около името на Гюнтер Грас и ролята му в следвоенна Германия се разгоря скандал,  след като писателят призна, че в младостта си е бил в редиците на Waffen-SS. По това време, според Грас, той възприема организацията като космополитно  елитно съединение и не е виждал нищо лошо в нацистката униформа.

    Грас също така заяви, че по време на службата си той не е извършил военни престъпления и не е  направил нито един изстрел.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *