6 ноември 2012 г. Съдбоносен ден за световната икономика

    Скоро в САЩ ще проведат избори и от избора на американците ще зависи не само финансовата политика на САЩ, но също така и  световната икономика като цяло. Ако бъде избран  Барак Обама, пише Майкъл Boskin в материал за  австрийския Die Presse, САЩ вероятно ще  изберат модела на европейската социална държава. Републиканският кандидат Ромни, в чиито ръце, изглежда, ще бъде Сената, с всички сили ще се противопостави.

    По отношение на разходите на правителството   Обама бие Ромни, планирайки да съкрати  разходите за социални проекти от 24 до 20%. Обама иска да харчи повече от държавната хазна за започнатите по време на неговото президентство програми като образованието и инфраструктурата, се казва в статията. За разлика от Ромни, който иска поддържането на нивото на разходите за отбрана до около 4% от БВП, Обама сериозно ще ореже военния бюджет.

    Данъчната политика на Барак Обама, продължава авторът, ще удари по портфейла на заможните граждани и фирми:  Обама, ако бъде избран, ще повиши данъците върху доходите, печалбите, дивидентите, капитал и недвижими имоти. Ромни ще намали корпоративния данък до 25%, което ще направи американските компании по-конкурентни на световния пазар.

    Авторът смята, че данъчните политики на Обама ще доведат до допълнителен бюджетен дефицит, което в бъдеще негативно ще се отрази на размера на данъците на гражданите и фирмите. Ако президент стане Ромни, в САЩ не се очаква значително увеличение на държавния дълг.

    „Политиката на Барак Обама ще доведе до допълнителни дефицити и дългови квоти, превишаващи БВП на страната с повече от 100%,, което в крайна сметка ще доведе до  икономическо забавяне с най-малко 30% – прогнозира авторът.  Тогава Съединените щати ще се изправят пред вътрешна финансова криза, което се потвърждава от многобройни проучвания. “

    Високият  бюджетен  дефицит  при Барак Обама означава, че на Америка ще и трябва приток на капитали от Европа, Латинска Америка и Азия, смята  Майкъл Boskin. „Високите данъци и висок дълг ще забавят икономическия растеж, Обама фактически ще устрои САЩ по европейския модел на социалната държавата“ – опасява се авторът.

    „Каквито и да са резултатите на предстоящите избори, в края на 2012 г. ще има т. нар. фискален тайм аут“- смята авторът.

    Ако приетите закони не бъдат ревизирани, ще станем свидетели на рязко увеличаване на данъците и намаляване на държавните разходи в САЩ. На фона на  несигурността на финансовите пазари в Европа и бавния икономически растеж в Китай стагниращата или свиваща се американска икономика би била последният удар.  Според Майкъл Boskin „само силни управленски умения на бъдещия президент на САЩ“ може да са факторът, който да предотврати това да се случи.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *