И китайската икономика започва да се задъхва

    „С  икономическия подем в Далечния изток дълго бяха свързани надеждите, че Китай,“локомотивът  на икономическата конюнктура“ ще може да изтегли от критичната точка и западната икономика. Само че най-новите данни предизвикват съмнение“ , пише Die Presse.

    „Миналия месец ръстът на производството се забави до 8,9%, докато икономистите прогнозираха средно 9,1 процента ръст. През юли ръстът все още бе 9.2 процента. Заводските цени намаляват шести пореден месец и  през август паднаха с 3.5 %, докато анализаторите очакваха спад в размер на 3.3%, „- пише изданието. В същото време, инфлацията отново се е увеличила от 1,8 до 2,0%,  в сравнение с миналата година.

    Изданието продължава с това, че Китай през август също не успя да  увеличи значително обема на износа, който поддържа икономиката му: износът се е покачил с 2.7%, докато се прогнозираше ръст от три процента, а вносът е паднал   с 2.6%, въпреки че очакваният бяха за ръст с 3.5%.

    Според вестника проблемът е в засилващото се чувство на безпомощност на  китайското правителство пред забавящите се пазарни условия. На срещата на върха на АПЕК във Владивосток, президентът Ху Цзинтао защити своя курс казвайки, че неговото правителство ще предприеме мерки за увеличаване на вътрешното търсене и поддръжка на стабилността на цените и растежа, като се опита да убеди правителството да увеличи инвестициите в инфраструктурата.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *