Facebook – акциите, които продължават да падат

    Най-популярната социална мрежа официално стана синоним на IPO катастрофа. Брокери и пазарни стратези вече употребяват името й като нарицателно за провал, се казва в статия на Bloomberg. Американският щат Калифорния съобщи, че приходите му от данъци са изправени пред риск заради срива на борсата, който претърпя компанията от Силиконовата долина. Неуспешното IPO на компанията засегна и UBS – най-голямата швейцарска банка, предизвиквайки загуби от няколкостотин милиона франка.

    Акциите на Facebook затвориха с 4% намаление в четвъртък, достигайки рекордно ниските 20.04 долара за акция, в сравнение с тяхната първоначална цена от $38. Първият публичен доклад за доходите на компанията беше обявен на 26 юли и така акциите на социалния гигант получиха още повече „червени флагчета“.

    Наскоро Facebook се раздели с някои от стaршите си мениджъри – Кейти Митич (бивш директор Маркетинг) и Итън Биърд (ръководител Партньорства). Освен това броят на показаните реклами падна с 2% за през последното тримесечие, въпреки че дневните посетители са се увеличили с 10%. „Рекламните импресии се увеличават по-бавно от броя на потребителите заради растящата употреба на мобилни устройства.“ заяви изпълнителният директор Дейвид Ибърсман. „Тази тенденция се усеща най-вече на пазари като американския, където смартфоните доминират.“

    Социалната мрежа все още е със завидна пазарна капитализация от 49 млрд. долара – за разлика от първия ден на търговия с акции на Facebook, когато пикът беше 104 млрд. долара.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *