Дянков открил, че при вдигане на пенсиите скача вътрешното потребление

    Със 7 до 10 % ще бъдат вдигнати пенсиите. Това съобщи в Пловдив министърът на финансите Симеон Дянков, предаде   Радио „Фокус” – Пловдив. Планира се увеличението на доходите да бъде заложено в бюджет 2013. Сега се обсъжда не дали ще има увеличение на пенсиите, а по какъв начин да стане то, каза Дянков.

    Единият вариант е – да бъде с еднакъв процент за всички, толкова, колкото е процентът на кумулативната инфлация, или за хората с по-високи пенсии да е с процента на инфлация, а за тези с по-ниски – с по-висок процент. Вторият вариант е по-удачен и според премиера.

    Вътрешното потребление се вдига почти веднага с увеличението на пенсиите на 100 % и затова за правителството е важно да бъдат вдигнати именно пенсиите, каза Дянков.

    В същото време  Дянков каза, че от утре,  1 август,    се вдигат бюджетните заплати.  Именно е последният срок, в който всички министерства и агенции трябва да влязат в изискванията за Закона за държавния служител. Около 20 % ще бъде средното увеличение на бюджетните заплати, посочи Дянков. В Министерството на финансите увеличението ще е с 27 %. Днес министърът лично е подписал заповедта за това.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *