Гражданите на ЕС не искат разширяване

    Гражданите на ЕС смятат, че кризата ще направи ЕС по-силен, но повечето не искат  към съюза  да се  присъединяват нови страни. Това показва неотдавнашно проучване на настроенията в евроблока „Евробарометър 77“, проведено от Европейската комисия, в което за  първи участват гражданите на Сърбия и другите страни-кандидатки за присъединяване към ЕС , както и турската част на Кипър.

    Проучване на възгледите и настроенията на гражданите  на ЕС и страните кандидатки показва, че доверието в  Европейския съюз не е намаляло, въпреки факта, че почти половината от анкетираните смятат, че икономическата ситуация в Европа и света е лоша, а подобряване не се предвижда засега.

    „Евробарометър 77“ потвърждава резултатите от проведеното във втората половина на миналата година проучване, според което 53% от анкетираните са против присъединяването към ЕС на нови страни, а 36% от гражданите на ЕС подкрепят по-нататъшното разширяване.

    За това  да се отворят вратите на Европейския съюз за нови членове  най-много са склонни поляците (62%), следвани от румънците и латвийците (58%), словенците и българите (56%), а повече от половината от унгарците, словаците и шведите вярват, че в бъдеще трябва да се приемат нови страни в редиците на европейския блок.

    Най-малко за допускането на нови членове в Съюза   са съгласни германците – 20%, както и австрийците – 21%, а подкрепят разширяването   само 25% от французите, 27% от гражданите на Люксембург и 29% от британците. Едва 44% от гърците и 40% от италианците се изказват в полза на по-нататъшното разширяване на ЕС.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *