Сорос призова ЕС да създаде фонд за спасение на еврозоната и разкритикува Германия

    Американският инвеститор и милиардер Джордж Сорос заяви, че е необходимо да се създаде в еврозоната единен фонд, който би сдържал равнището на дълга в страни, където бързо се развива криза, в замяна на провеждане на реформи в тях. Това   той пише в статия за „Файненшъл таймс“.

    Финансистът също така разкритикува Германия за позицията  и  „нищо не можем да направим“ и каза, че Германия ще бъде виновна, ако блокира плановете за спасяване на еврото.

    „Ако Европа е обединена зад предложението, а  Бундестагът го отхвърли, след това Германия трябва да носи пълната отговорност за финансовите и политически последици“ – предупреди Сорос.

    Той заяви, че  този фонд за намаляване на дълговете би могъл да издава облигации, гарантирани от всички държави-членки на ЕС и да закупува задълженията на най-засегнатите страни в еврозоната в замяна на реформи в тях. Ако страните не извършват структурни реформи, те ще бъдат глобени или ще получат друго наказание. Както Сорос отбелязва, то трябва да бъде „пропорционално на нарушението, за да не се превърне (наказанието) в ядрен вариант, който не може да бъде осъществен. “

    Тези страни, според Сорос, в бъдеще трябва да се включат в програми за намаляване на дълговете „специално, за да не се застраши техния растеж.“

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *