Скандалните откровения на банкер струваха на Goldman Sachs $ 2.2 милиарда

    Акциите на Goldman Sachs   в края на търговете в сряда  се понижиха с 3,4% след скандална статия в The New York Times на бившия  изпълнителен директор на банката Грег Смит. Работилият в компанията   около 12 години топ мениджър разказва много интересни, но нелицеприятни подробности за служителите в една от водещите инвестиционни банки на САЩ и отношението им към клиентите. В резултат на това капитализацията на Goldman спадна с 2.15 млрд. долара.На търговете в Ню Йорк акциите на Goldman за ден паднаха с 4.17 долара до 120.37 долара. Това е третият най-голям спад сред всичките компании в индекса Standard & Poor’s 500 Financial. Пазарната капитализация падна до 62.15 млрд. долара, но ценните книжа на банката от началото на годината продължават да са във възход, като са поскъпнали с 33%.

    Основното обвинение на  Смит към служителите от Goldman е, че те не се интересуват   как да помогнат на клиентите си, а само как да правят пари от тях. Отговорност за моралната деградация  според него носят председателя на Управителния съвет и главен изпълнителен директор Лойд Бланкфейн и президента на банката  Гари Кон. Последните   оставиха без коментар тези твърдения на бившия служител. В официално изявление на  Goldman, разпространено незабавно след статията. се  опровергават всички обвинения. В същото време  Goldman подчертава, че успехът   на банката е неразривно свързан  с успеха на клиентите и.

    Във финансовия сектор към изявата на колегата си се  отнасят нееднозначно. „Той си позволи да озвучи няколко правдиви забележки, но именно те го изкачиха на пиедестала. Причините, поради които той е работил в Goldman Sachs в продължение на 12 години, се крият във факта, че той харесва своя статут, а вероятно и парите „- цитира Bloomberg главния изпълнителен директор на агенцията Kennedy Group Джейсън  Кенеди.

    В същото време, според анализатора на финансовите пазари от Лондонската школа по икономика Том Кирхмайер, ситуацията за която разказва  Смит, „е симптоматична за много, ако не и за повечето банки в света.“ „Възможно е  Голдман, една от най-успешните банки, да е  от тези, където тези проблеми да са най-остри“, казва експертът.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *