Топ мениджър на „Goldman Sachs“ напусна скандално банката

    Един от топ мениджърите на  „Goldman Sachs“ напусна скандално банката, публикувайки в пресата писмо, с което я обвинява за „липсата на морални принципи и пренебрегване на интересите на собствените си клиенти.“ В уводна статия в „Ню Йорк Таймс“  директорът на европейското подразделение по търговия с деривати  Грег Смит, който е работил в банката 12 години, определя ситуацията в „Голдман Сакс“ като „отровна и разрушителна.“„Интересите на клиентите в компанията са далеч от полезрението, когато става въпрос за печелене на пари“ – пише   топ мениджърът. Според него рецептата за успех в компанията е изключително проста – да се продават на клиента неликвидни ценни книжа, представяйки ги като перспективни облигационни емисии.

    „Тъжно ми е да слушам как хората говорят за това как одираме  своите клиенти. През последните 12 месеца съм бил свидетел как пет различни мениджъри наричат  своите клиенти „Кукли „- признава Грег Смит.

    В  статията си, озаглавена „Защо  си тръгвам от“Goldman Sachs“, той заключава, че „упадъкът на морала е най-голямата заплаха за съществуването на компанията в дългосрочен план.“

    Смит заяви, че се надява, че неговото признание ще бъде „отрезвителен душ за борда на директорите.“

    „Трябва отново да се съсредоточим върху (интересите) на клиента.  Без тях не можем да направим пари.“ – посочва той. Само по този начин, казва финансистът, можем  да се върнем към предишната   култура в „Goldman Sachs“ – банката с близо 150-годишна история.

    Наблюдатели посочват, че уличаващото писмо Смит  е продължение на вече позната история. През последните години „Голдман Сакс“ многократно са съдени от клиентите и правителството, обвиняващи  банката в нарушаване на професионалната етика. През 2010 г. Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ уличи банката в мошеничество. Както бе посочено от властите,  в годините преди финансовата криза  „Голдман Сакс“ активно е продавала облигации, обезпечени с некачествени ипотечни кредити.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *