След яйцата драстично поскъпват газ, парно, ток

    Природният газ ще поскъпне значително от 1 април. Цената на парното  също ще нарасне. Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, цитиран от БТА, пише ДНЕВНИК.

    Поскъпването на парното ще включи и увеличението с 4.34% на газа в началото на годината, когато цената на топлоенергията беше изкуствено задържана, казва Семерджиев. 

    Искането на обществения доставчик „Булгаргаз“ е природният газ да поскъпне с близо 26%.  Семерджиев прогнозираше, че корекцията нагоре няма да е над 7-8 на сто, днес обаче допусна, че ще е повече, без да уточни процент.Той имал очаквания за успокояване  нивата на цените на петролните продукти, но това не се случило.

    Причината за скока Семерджиев обяснява с това, че цените, по които се изчислява стойността на природния газ у нас, са обвързани с цените на горивата на Средиземноморските пазари, поясни той. Неблагоприятно влияело и  съотношението долар – евро.

    Поскъпването на природния газ освен това ще оскъпи електроенергията от когенерации, което ще повлияе и върху цената на тока, която ще действа от 1 юли, прогнозира Семерджиев.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *