Македония отново е обхваната от етнически сблъсъци

    Македонската полиция през последните няколко дни е задържала най-малко 30 участници в улични сблъсъци между албанската и македонска общност  в страната, съобщава Associated Press. В битката между групите от млади мъже, въоръжени с арматура, ножове, бейзболни бухалки и подобни оръжия, десетки хора бяха ранени.

    Във връзка с това събитие в много градове в цялата страна са засилени мерките за сигурност, а политическите лидери на двете общности  призоваха хората си да се въздържат от насилие и да решават спорове по цивилизован начин.

    Премиерът Никола Груевски обеща да направи всичко възможно, за да се предотврати ескалацията на напрежението, като добави, че полицията има  всички правомощия: „Всеки, който  прибягва до насилие трябва да знае, че   ще се сблъска с цялата сила на закона.“

    Безредиците започнаха, когато по улиците излязоха  албански младежи, разярени от убийството на двама от своите връстници по време на сблъсъци с полицията. Лидерите на страната  обещаха да разследват този инцидент и да накаже виновните, ако има такива.

    Малко по-малко от една трета от 2.1 милионното население на бившата югославска  републики е от етнически албанци, предимно последователи на исляма. Те често влизат в конфликт с местните православни, които са мнозинство от  населението. Понякога тези конфликти се трансформират в сериозни сблъсъци.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *