Мисълта за смъртта ни прави по-съвестни

    Фактът, че мисълта за смъртта не променя самата смърт,   но променя този,  който мисли за нея, на философите е отдавна известен. Сега това установиха и  психолози.

    Изследователите заключават, че хората, които виждат смъртта като специфичен феномен (  своята смърт), показват по-висока съзнателност в обществото.
    По-специално, те са по-склонни да станат донори на кръв.

    Лора Блеки и Филип Коцолино от Университета в Есекс (Великобритания) намерили 90 души от улицата. Някои били  помолени да отговорят на общи въпроси за смъртта – какви мисли и чувства предизвиква в тях това явление, какво, според тях, се случва с хората след смъртта, и т.н.

    На други предложили да си представят, че в апартамента им е станал пожар  и те са станали единствената жертва – какво чувстват по този повод, как ще реагират   роднините и т.н. А тези в контролната група трябвало да мислят за зъбобол.

    След това на участниците показали статии(с информация, че автор е  Би Би Си) за дарена  кръв.

    В едната се казвало, че донорството е достигнало рекордни нива    и необходимостта от нова кръв е изключително ниска. Другата статия твърдяла обратното.

    И накрая, на доброволците раздали брошури, според които на собствениците им се гарантирало бързо регистриране в центрове за даряване на кръв още същия ден.

    Те можели  да вземат брошура, само в случай, че са взели решение незабавно да станат донори.

    Първата група (те трябвало да мислят за абстрактната смърт) била мотивирана  от   историята за недостиг на кръв. Тези, които чели  тази статия, най-често взимали брошурата.

    А хората, които мислили за собствената си смърт, взимали брошурата, независимо от това, коя  статия са чели. Тяхното желание да дарят кръв не зависело това доколко има такава необходимост.

    „Смъртта е мощен мотиватор – казва г-жа Блеки (ние се надяваме, работодателите да не го прочетат. Бел.ред).

    – Хората изглежда   разбират, че животът им е ограничен и смъртта в този смисъл се превръща в един от най-големите подаръци, заставяйки ни да приемаме живота и целите, които са важни за нас.

    Мисълта за собствената ни смърт по-дълбоко я интегрира в живота ни, и ние започваме да мислим повече за това, какво ценим в живота. „

    Проучването е публикувано в сп. Psychological Science.

    По материали на  Association for Psychological Science.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *