Русия излиза с контрамерки при липса на договореност за ПРО

    Русия предлага да се създаде единен център за управление на европейската система за противоракетна отбрана (EUROPRO) и за oбмен на технологии с НАТО, свързани с противоракетна отбрана, заяви в петък началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили Николай Макаров.

    „Ние искаме   споделяне на отбранителните технологии, създаване на единен център за контрол.

    Ако секторния подход не се изпълни, тогава ние сме готови да обмислим други – най-важното, без заплаха за Руската федерация „, – каза той по време на конференцията „Позицията на Русия за европейската противоракетна отбрана „.

    Според него Русия „трябва да участва във всички фази на изграждане на противоракетна отбрана, особено под формата за нейната архитектура.“ „Засега ние чухме думата“ не „.
    Впечатляващо, че системата за противоракетна отбрана в Европа вече е   създадена като част от глобалната система за противоракетна отбрана на САЩ „- каза Макаров.

    За сътрудничество в областта на европейска система за противоракетна отбрана Русия и НАТО се договориха на срещата на върха в Лисабон, НАТО – Русия през ноември 2010 година.
    Същността на руското предложение е да се създаде обща система за противоракетна отбрана на териториален (секторен) принцип за разпределяне на отговорността на отделните държави или групи държави за откриване и унищожаване на ракети в определени сектори на отбраната.

    Николай Макаров, 4-ти май 2011 година заяви, че Москва е готова да обсъжда всякакви конструктивни предложения за участие в EUROPRO, но НАТО трябва да даде гаранции, че системите са създадени така, че  да не застрашава руския  ядрен арсенал.

    В същото време, заместник-министърът на отбраната Анатолий Антонов, съобщи  наскоро за липсата на напредък в преговорите със САЩ и НАТО за изграждане на противоракетна отбрана в Европа и призна, че руските военни   разработват план от контрамерки в случай на разполагане на елементи на американската система за противоракетна отбрана в близост до границите на Русия.

    Руският президент Дмитрий Медведев заяви в сряда, че разработването на европейска система за противоракетна отбрана трябва да бъде предмет на ясни правила. Русия ще вземе ответни мерки, ако не успее  да се разработи модел на сътрудничество със Съединените щати и НАТО в EUROPRO.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *